GENÇLER HEM PROJELERİNİ DEĞERLENDİRMEK HEM DE MEZUNLAR TOPLANTISI İÇİN VAN’DA BULUŞTU

Bir aktif yurttaşlık programı olan “Fırsatı Yakala” Programının 5. senesindeki değerlendirme semineri, Van’a bölge illerden gelen gençlerin katılımıyla başladı. Gençler seminerde, kendi yerellerinde hayata geçirdikleri projeleri değerlendirme fırsatını yakalayıp önceki mezunlarla bilgi alışverişinde bulundular.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaşayan genç aktivistlere ve aktivist olma yolundaki bireylerin kapasitelerini inşa etme ve kendi proje fikirlerini hayata geçirmeleri için fırsat sunan bir program olan Fırsatı Yakala, 5. Yıl Değerlendirme Seminerine 31 Ekim 2016 tarihinde Van’da başladı. Bu Değerlendirme Seminerini, 3 Kasım 2016 tarihinde Mezunlar Toplantısı takip etti. Değerlendirme seminerine, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yaşayan 18 genç katılım gösterirken; Mezunlar Toplantısına Türkiye’nin farklı illerinden 28 Program mezunu katıldı.

Van’da bir araya gelen gençler; 14-21 Temmuz 2016 tarihlerinde Siirt’te gerçekleşen Başlangıç Seminerinde edindikleri bilgiler çerçevesinde yaşadıkları şehirler olan Diyarbakır, Siirt, Bingöl, Malatya ve Van illerinde uyguladıkları projelerini değerlendirdiler.

Mezunlar Toplantısında ise, 5 senenin mezunları bir araya gelerek Programın Stratejik Plan çalışmalarına katkı sağladılar ve Programa dair 2 yıllık eylem planı çıkardılar. Bu eylem planı kapsamında çalışma grupları oluşturuldu ve mezunların Programın geleceğine dahil edilmeleri sağlandı.
Programın amacı, şiddetsiz iletişimi desteklemek ve bu temayla bağlantılı olarak gençlerin kendi yerellerindeki toplumsal sorunları hakkında proje üretmelerini sağlamaktır. Programdan mezun olan gençler; destek eğitimlerle birlikte programda eğitmen veya mentör olarak yer alabilirler.

Program, toplumun yerel sorunlarına aktif bir yurttaş olarak katkı sağlamak isteyen gençleri destekleyen uluslararası Joint Civic Education programının Türkiye ayağını temsil eder. 2012 yılından bu yana faaliyet gösteren Program bir çok partner kuruluşla beraber çalışır ve çeşitli bağışçı kuruluşların desteğini alır. Programın Türkiye partnerliğini Türkiye Avrupa Vakfı yaparken, diğer partner kuruluşlar Almanya’dan MitOst ve Theodor Heuss Kolleg’tir. Programa 2016 yılında destekte bulunan kuruluşlar ise; Türkiye’den Sivil Düşün AB Programı (ayni destek), Almanya’dan Robert Bosch Vakfı (nakdi destek)’dır.
Program ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için resmi websitesi ve facebook sayfasını ziyaret edebilirsiniz:

Web: www.take-the-chance.net/tr

Facebook: www.facebook.com/jcefirsatiyakala